Led paneli za najboljšo osvetlitev poslovnih prostorov

Za poslovne prostore oziroma pisarne je potrebno izbrati kakovostna, prilagodljiva in učinkovita svetila. Večina poslovnih prostorov ima tako imenovane spuščene strope, kjer v prostoru med spuščenim in pravim stropom potekajo instalacije – za elektriko, hlajenje in podobno. Svetila se tako nameščajo v sam spuščen strop, ki je pogosto sestavljen iz kvadratnih plošč. V te se je nekoč vdelovalo halogenske svetilke v obliki cevi, ki so nadomestile posamezno ploščo, danes pa se odločamo za sodobnejšo možnost. Led paneli so precej bolj estetska, bolj varčna, pa tudi bolj učinkovita rešitev.
Zakaj je za delo osvetlitev tako pomembna?
Delo ob dobri svetlobi je precej bolj prijetno kot ob slabi. Led paneli skrbijo, da je svetilnost zelo visoka in se delavci tako hitreje utrudijo oziroma izčrpajo. Zlasti pri delu na računalniku, ki je dandanes v pisarnah najbolj pogosto, so njihove oči dlje spočite, saj led paneli ne povzročajo neprijetnega odbleska.
Pri odločitvi za led razsvetljavo imate enako možnost kot pri klasičnih svetilih: izbirate lahko med toplo in hladno svetlobo, ki se označuje s Kelvini. Za delo velja, da je hladna oziroma bolj modrikasta svetloba bolj primerna. Pomaga nam, da smo dlje časa zbrani, kar je pomembno predvsem pri branju in pisanju oziroma tipkanju.
Led paneli za klasičen strop
Seveda led paneli niso primerni zgolj za vdelavo v spuščen strop (integrirani paneli), temveč jih je mogoče montirati tudi na klasičen strop. So tanki in imajo lepo oblikovan rob, tako da so kljub “nadometni” montaži skorajda neopazni. V primerjavi s starimi nadometnimi svetili, ki nosijo cevi ali velike klasične žarnice, so izjemno estetski. Na stropu se zdijo kot prefinjen tanek kvadrat, ki z ničemer ne izstopa. Tudi ti led paneli so lahki, saj kljub svojim dimenzijam običajno ne tehtajo več kot pet kilogramov, torej jih dejansko lahko namestimo prav povsod.
Naprednejši led paneli
Običajni led paneli so “kvadrati”, ki nam nudijo svetlobo, pri naprednejših pa je na voljo še veliko več. Lahko se odločite za panele, kjer je mogoče regulirati svetilnost, torej se lahko odločite za močnejšo ali šibkejšo svetlobo. Običajno poteka regulacija preko daljinskega sistema ali preko LCD prikazovalnika. Prav tako lahko posamezen “kvadrat” kombinira različne vire svetlobe. Poleg svetilnih diod v notranjosti, so lahko ob robovih oziroma na površju še posamezne diode, nameščene v zaporedju, na primer v vrsto. Tako se lahko odločimo, ali bo pri posameznem panelu v uporabi en tip razsvetljave ali tudi oba.
Kaj pa prihranek?
Led paneli vsekakor prinašajo prihranek, saj porabljajo manj energije in imajo daljšo življenjsko dobo. Zamenjava ni tako pogosta kot pri starejših vrstah svetil, poleg tega pa je tudi povsem enostavna. Integrirane led panele se namreč enostavno sname v enem kosu in nadomesti z novimi.
Ker je oddajanje svetlobe boljše, je v prostoru za razliko od klasičnih vgradnih luči potrebnih manj panelov. Torej bo manj stroškov s samo investicijo.
Led svetloba za varnost
Poleg tega, da se v poslovnih prostorih uporabljajo led paneli za svetlobo pri delu, je na led svetila potrebno pomisliti tudi v povezavi z varnostjo. Zasilna razsvetljava, ki se vključi ob nevarnosti ali težavah, najpogosteje vključuje prav led tehnologijo – zasilne luči zaradi majhne porabe delujejo zelo dolgo.